Systém dvou stran

Bývalý předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus zastává názor, že náš stávající způsob volby do národního shromáždění, který je založen na volbě poměrného zastoupení, je vadný, vede k potížím pro vytvoření vlády a k patové situaci, kdy nelze tvořit jedinou a jednotnou vládní stranu. Koaliční tvorba sjednocování vůle poslanecké sněmovny a vlády naší země způsobuje dlouhé dohadování překážející urychlenému dosažení konsensu mezi jednotlivými politickými stranami, ohrožuje možnost dohody v důsledku mnoha malých politických stran. Věci by se odpomohlo, kdyby poslanecká sněmovna byla převedena na systém většinové volby a na zavedení takového systému, jaký existuje v USA, kde se ve vládě střídají pouze dvě hlavní politické strany, které znemožňují, aby bylo třeba uchylovat se k vytváření koalice vládních stran.

Článek naleznete v: - Přiložené soubory

Obrázky Přiložené soubory