Dnes, v pátek 10.5.2013 oznámil bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman svůj vstup do KDU-ČSL

„Ve čtvrtek 9.5.2013 byl na základě své přihlášky přijat za člena KDU-ČSL v obvodní organizaci Prahy 1," sdělil Jan Wolf, předseda této obvodní pražské organizace.

Předseda KDU-ČSL dnes uvítal vstup Daniela Hermana do strany.  „ Jsem rád, že se nám v osobě Daniela Hermana dostává do našich řad zkušená a silně vyprofilovaná osobnost. Jsme strana, která se hlásí k pravicové politice a nese s sebou tradičně silný akcent na sociální a tradiční hodnoty. Křesťanskodemokratická politika se ukazuje jako jasné a svébytné řešení pro Českou republiku.  Daniel Herman je člověk, který  - při jeho zkušenost a vlastnostech -  bude platnou součástí naší snahy obhájit v naší republice svobodu a prosazovat odpovědnou solidaritu a sociální spravedlnost," řekl dnes předseda strany Pavel Bělobrádek.

Daniel Herman své důvody pro politické angažmá shrnul takto:  „Vážím si zájmu KDU-ČSL o spolupráci a rád její pozvání přijímám. Celoživotně sdílím křesťansko-demokratické hodnoty a jsem přesvědčený, že model sociálně-tržního hospodářství je velmi vhodnou nabídkou i pro naši zemi.

Často hovořím o svobodě. Svoboda je prostorem, který potřebuje být naplněn pozitivním a konstruktivním obsahem. Protože chci k tomuto pozitivnímu naplňování konkrétně přispět, rozhodl jsem se vstoupit do KDU-ČSL a v jejích řadách se aktivně politicky angažovat ve prospěch České republiky."

K osobě Daniela Hermana: V letech 1996–2005 byl mluvčím České biskupské konference. Mezi lety 2005–2007 pracoval na Lince pomoci v krizi při Policejním prezidiu České republiky. V roce 2007 požádal o laicizaci. V civilní sféře pracoval pro ministerstvo vnitra a na ministerstvu kultury a jako vedoucí kanceláře Jana Švejnara. Dne 12. srpna 2010 byl zvolen ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů z deseti kandidátů. Pětileté funkční období zahájil 16. srpna 2010. Ve středu 10. dubna 2013 byl Radou ÚSTR odvolán. Od května t.r.je členem KDU-ČSL.

Alexandra Alvarová
tisková mluvčí KDU-ČSL